Sider

HL - keramik

HL - keramik
Keramik

lørdag den 26. november 2011

Klar til julemarked.

I dag har jeg pakket i papkasser og gjort klar til julemarkedet i Vallensved i morgen.
Børnene må ikke glemmes. De sidste par år har de fået lov at vælge sig en piv-i-røvfløjte. I år har jeg samlet en kasse med små figurer, perler og mindre keramikting med små skavanker. Børn skal ikke spises af med 2.sortering, men de ser ikke altid så kritisk på en lille skævhed eller lidt fejlglasering , som vi voksne gør.
Nu er jeg spændt på hvordan de tager imod det - og det er helt sikkert - voksne får ikke lov at købe ting fra børnebordet.

Udvalg af børnegaver

fredag den 25. november 2011

Ting til haven.

Når man er glad for sin have bliver man også let inspireret til at lave ting der kan anvendes til planter og fugle. Blomsteropsatse, topstykker og en enkelt potmaker er nogle af de mindre ting, der skal med på søndag. En potmaker bruges til at lave små urtepotter af avispapir. Heri prikles f.eks tomat, peber  ell. squashplanter om foråret så de kan danne ordentlige rødder inden de (og urtepotterne) plantes ud på deres blivende voksesteder.

Mejsekuglerne er monteret i klokkerne og klar til at blive hængt ud i træerne til glæde for havens små fugle. De fleste af disse ting er fremstillet i rødler.

onsdag den 23. november 2011

Smykker

Jeg har brugt stentøjs- og porcelænsler ved fremstillingen af årets smykker, som efterfølgene er monteret på hatte/reversnåle ell.sjalsnåle. De er lidt tunge og egner sig derfor bedst til brug på grovere stoffer eller strik.

Hatte/reversnåle.

Sjalsnåle


På sjalsnålene kan hovedet skrues af så perler og andre smykkedele kan udskiftes alt efter anvendelse.



Julepynt

Når man giver sig i kast med at fremstille julepynt i ler er det største problem at få minimeret vægten så meget som muligt. Ler er tungt og egner sig ikke til at hænge på tynde grangrene.
Derfor er støbning en god løsning. Man laver f.eks en klokke i den form man ønsker og tager en afstøbning i blød gibs. Når gibsformen er tør kan man hælde flydende ler i formen og der dannes hurtigt en tynd skal af ler, der bliver til en ny klokke efter den overskydende lermasse er hældt fra.
På denne måde er fuglene, klokkerne, hjerterne, kuglerne og de fleste kræmmerhuse fremstillet. Det gør dem lette og forskelligheden ligger i den efterfølgende dekoration.


Klokkerne er alle  monteret med knebel, så der er god klang i dem.


Jeg har brugt porcelæns- og stentøjsler til støbeprocessen.



Fuglene kan hænge på en gren ell. lign. Andre har hul i bunden og kan stå til pynt eller sættes på en pind og pynte f.eks i en blomst eller en dedekoration. De rakubrændte svampe anvendes på lignende måde.


Raku.
Jeg holder meget af at fremstille ting der skal rakubrændes fordi man bliver udfordret til det yderste, hvis man vil opnå et bestemt resultat.
Formen kan man styre og rent teknisk også lære at lave en figur der kan tåle store temperatursvingninger uden at revne. Vanskeligere er det at styre processen med farver og krakeleringer. Men udfordringer udvikler og øvelse gør mester - jeg tror aldrig jeg bliver træt af at eksperimentere med lerets muligheder.
Klovnene er gamle kendinge - måske skulle jeg finde et par strikkede  nissehuer frem til deres skallede isser, når de nu skal med på julemarked. Uanset hvad tror jeg dog ikke de holder op med at sende et smil til alle der gider kaste et blik på dem.


Jeg har også fået fremstillet nogle huse, der tåler fyrfadslys og forsøgt mig med et par lågkrukker , hvor håndtaget er træ, der er fundet på stranden i sommers. Krukkerne kan bruges som vaser, men det kræver at der indsættes et plastbæger, da rakubrændte ting normalt ikke er helt vandttætte.

tirsdag den 22. november 2011

Skåle med udskæringer.

Disse skåle er alle drejet i stentøjsler og derefter bearbejdet med en spids kniv mens de var læderhårde inden de gik videre til brænding og glasering.
Det kræver lidt tålmodighed og langt fra alle når hele vejen gennem processen - så meget større er glæden til gengæld når det lykkes og glasuren også arter sig nogenlunde som forventet.
De syner lidt sarte og skrøbelige, men er egentligt ret robuste pga. den høje brændingstemp. (1260 grader).



Skåle, krus og fad der også er drejet i stentøjsler og beregnet til hverdagsbrug og opvaskemaskine.

mandag den 21. november 2011

Julemarkeder

Lige nu bugner det med julemarkeder over hele landet.
I år deltager jeg i to. Det første fandt sted søndag d. 20.nov. hos Kirsten på Pogemosevej ( www.kirstensblomsterbix.dk ) Det var en rigtig positiv oplevelse med mange udstillere i de perfekte landlige rammer. Så der var meget at se på og tale om for de mange besøgende, der vovede sig ud i tågen.  Jeg fik desværre ikke taget fotos der er værd at fremvise, men Kirstens hjemmeside er et besøg værd.

Søndag d. 27.nov. går det løs hos Charlotte og Lars På Møllevej 5 i Vallensved.
www.julivallensved.blogspot.com
Her har jeg deltaget i flere år og det plejer at være en smadder hyggelig dag, som også foregår i perfekte rammer ude på landet. Sidste år blev vi tilmed begunstiget af et tommetykt snelag, der bidrog til den ægte julestemning.
Her er et billede fra sidste år og i de kommende dage vil jeg lægge fotos på bloggen af nogle af de ting jeg har tænkt at medbringe på søndag.